google-site-verification=NGHfY_p2kaKPs45BrNwgfwpDFTHezHuNZWsNZBw6eVA Legendaarse Disney muusikali “High School Musical On stage!” ettevalmistused said võimsa avapaugu
top of page
Search
  • Writer's pictureENMT

Legendaarse Disney muusikali “High School Musical On stage!” ettevalmistused said võimsa avapaugu

Updated: Feb 18, 2021

Veidi rohkem, kui aasta aega tagasi saatis Eesti Noorte Muusikaliteater välja prooviesinemise kutse, mis pidi toimuma kuues linnas üle terve Eesti. Toona ei osanud veel keegi aimata, milliseid takistusi ja seiklusi ülemaailmne pandeemiakriis tuua võib.


“Õhus oli toona väga palju küsimusi. Olime ju kõik siis suhteliselt kindlad, et tegu on vaid ajutise olukorraga, mis üsna pea möödub. Seega otsustasime 19. märtsil asendada prooviesinemised video-prooviesinemisega,” paljastab tüki lavastaja Mark Oja trupivaliku tagamaid.


Kokku pidid metskassi-kandidaadid end näitama kolmel erineval alal - laulmine, tantsimine ja näitlemine. Neil, kes laulmist või tantsimist pelgasid, oli lubatud enda näitamine ka vaid ühel või paaril alal kolmest. Kokku kandideeris 365 andekat noort üle terve Eesti. Vastuvõtukomisjon - Lavastaja Mark Oja, kunstnik ja muusikajuht Kaarel Orumägi, koreograaf Marie Loviise Mänd ja trupijuht Janet Vavilov kohtusid neljandal aprillil, et langetada esimene äärmiselt tähtis otsus - kes kandidaatidest pääseb teise vooru. “Osalejad valisime selle järgi kes oli kõige mitmekülgsem ja sobis ka vastavalt rollile,” sõnas koreograaf Marie Loviise Mänd ning lisas, et tantsutase oli sel aastal ülimalt tugev.

“Kõige raskem tundus olevat näitlejatele tantsimine ja tantsijatele laulmine-näitlemine. Kõigil on omad tugevused, mida tuleb näidata. Kandideerijatele soovitan järgmisel korral võtta mitmekülgsemaid proosatekste ja laule, mis näitaks vastavat annet võimalikult täpselt, sest tihtilugu on osalejaid väga palju ja mitut võimalust ei saa,” sõnas Mänd prooviesinemiste esimest vooru kokku võttes. Kokku sai üle tuhande video läbivaatamise lõpuks teise vooru 63 andekat noort. Teine voor jagati aga omakorda kolme nädala peale laiali. Kui esimeses voorus said noored ise valida laulu, millega oma hääleosavust näidata, siis teises voorus ootas neid ees juba kohustuslik laul, mille pidi selgeks õppima ning komisjonile video teel saatma.

Vokaalset taset ja võimekust peab lavastuse muusikajuht Kaarel Orumägi tänavu pigem tugevamapoolseks : “Meil on sel korral trupis palju väga häid ja tugevaid lauljaid. Tänavu olime laulmise osas eriti kriitilised, kuna tegu on maailmakuulsa ja vokaalselt üpriski nõudliku lavatükiga, mis eeldab tugevat ja selget häält, head diktsiooni ning meisterlikku häälekasutusoskust.”. Laulunädal tegi komisjonile pildi veelgi selgemaks. Mõni kandideerija pidi selgeks saama ja komisjonile esitama suisa mitu laulu. Järgmine castingunädal tõi endaga kaasa hulgaliselt jalatõsteid ja piruette, kuna taas oli käes aeg näidata enda koreograafilisi võimeid. Kolmas ning viimane nädal tõi kaasa näitlemisvooru. Kuna läbi ettesalvestatud video on keeruline inimese tegelikest võimetest aru saada, kohtus lavastaja Mark Oja kolmel täispikal päeval kõigi 63 kandideerijaga eraldi videokõne kaudu, kus pandi proovile noorte improvisatsioonioskus ning vaadati eraldi igaühe karakternäitleja erinevaid tahke ja külgi. Prooviesinemiste tulemused tehti teatavaks juba mõned nädalad hiljem. Noored olid uudisest truppi pääsemise kohta väga rõõmsad ning jäid ootama edasisi juhtnööre. Kuna selleks hetkeks oli eriolukord peaaegu, et haripunktis ning valitsus andis märku, et teatriasutusi suvel avada ei saa, võeti vastu ühiselt raske, kuid vajalik otsus lükata muusikaliprojekt järgmisesse aastasse.

Ootamatult, keset suve aga teatati, et teatritöö võib siiski tavapäraselt jätkuda, kuid kuna see otsus tuli meeskonna jaoks liialt hilja, otsustati projekt uude aastasse jätta. Töösse võeti Tiit Kikase ja Jaagup Kreemi muusikal “Libahunt”, mille etendused osutusid ülimenukaks.

Juba eelmisel aastal, kui valmistuti muusikali lavale toomiseks, saadi hea klapp firmaga Walgus, kus töötavad samuti andekad noored. Nii kohtusimegi jaanuari keskpaigus Walguse ruumides. Juba varahommikul alustas oma tööd lavastuse kostüümikunstnik Rebecca Christal Õunap, kes lisas kostüümidele viimaseid lihve ja jälgis, et kõik riided laitmatus korras oleksid. Seejärel ootasid näitlejaid grimeerija Eliise Reimaa ja juuksur Ketter Orav. Kui riided seljas, soeng peas ning nägu kaunis - algaski töö. Lavastaja Mark Oja juhendamisel ja fotograaf Reio Raudheidingu näpunäidete järgi üritati saavutada originaalplakatile võimalikult sarnane versioon. Kohapeal jälgis olukorda ka Eesti Noorte Muusikaliteatri looja ja kunstiline juht Kaarel Orumägi. Fotosessioon toimus kõiki Terviseameti ja Vabariigi Valitsuse juhtnööre ja piiranguid arvesse võttes. Maksimaalselt oli korraga kohal kaks näitlejat, kõik kandsid maske (välja arvatud näitlejad pildistamise hetkeks), hoiti vahet ning tuulutati tuba. Lõpptulemusena sündiski ENMT suvemuusikali “High School Musical: On stage!” plakat.

Huvitavaid hetki ja momente plakati pildistamisest leiab allolevast galeriist.

Lõpetuseks küsimus meeskonnale - mida võib muusikalist “High School Musical: On stage!” oodata? Marie Loviise Mänd: “Suvel näete kindlasti rohkelt tantsu, mis sisaldab natuke nostalgiat, ohtralt särtsu ja sära ning kindlasti vana-head upbeat hiphopi.” Kaarel Orumägi: “Muusikalis kuulete kindlasti keerukaid harmooniaid, kaasakiskuvaid rütme ja tugevaid esitusi andekate lauljate poolt. Eelkõige on lavastus täis toorest ja puhast energiat, mis noortes pulbitseb.” Mark Oja: “High School Musical on kõige parimas mõttes “lihtne meelelahutus”. Tegelased on meile tuttavad, olukorrad samuti. Saab piisavalt palju naerda, ehk ka pisaragi poetada. Publikus istudes ei pea liialt mõtlema ja võib lihtsalt lasta end kanda sel tsunaamil, mida tänavune trupp ja nende anne endaga kaasa toob. Lisainfot lavastuse kohta leiab SIIT!


1,283 views0 comments
bottom of page